skip to Main Content
Vols estar al dia de tot el que fem? Inscriu-te aquí
Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.
12
desembre
2023
A les 09:00h.

Temps de col·laboratoris a Lleida Impulsant la innovació social digital en l’àmbit local

Presencial
Parc Agrobiotech de Lleida. Parc Gardeny, Edifici Cedico 0, 25003 Lleida.
Inscripcions

El Col·laboratori Catalunya, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, organitza una nova jornada de “Temps de col·laboratoris. Impulsant la innovació social digital en l’àmbit local” el 12 de desembre al Parc Agrobiotech de Lleida  (Parc Gardeny, Edifici Cedico 0, 25003 Lleida).

L’objectiu de l’acte és connectar agents innovadors i donar a conèixer projectes i metodologies que situen els ciutadans al centre de la innovació per tractar de forma més eficient els reptes socials actuals.

La directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Liliana Arroyo i Moliner inaugurarà la sessió amb una benvinguda institucional, seguida de la presentació de projectes d’èxit de l’àmbit de la innovació social digital que exemplifiquen l’efecte col·laboratori i la manera en què la tecnologia suposa l’element clau per treballar en polítiques més justes, equitatives i inclusives. A continuació, s’oferirà una dinàmica de networking en què els assistents, podran conversar amb les persones impulsores dels casos d’èxit i, alhora, potenciar la coneixença i les sinergies amb la  resta de participants.

Seguidament, l’organització guiarà els participants al centre de Lleida, on podran assistir a la presentació del projecte 5G “Eix comercial AR” de l’Àrea 5G Ponent que té l’objectiu de demostrar com les tecnologies 5G i realitat augmentada poden dinamitzar el sector comercial, oferint noves experiències de compra alhora que també descobrir el patrimoni cultural de la ciutat d’una manera interactiva i gamificada. El projecte ha estat desenvolupat per l’empresa Invelon Technologies dins de l’Àrea 5G Ponent, que està conformada per la Cambra de Comerç de Lleida, la Diputació de Lleida i la Paeria de Lleida.

L’Àrea 5G Ponent s’emmarca en la iniciativa Àrees 5G que impulsa la Generalitat de Catalunya, Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT i que pretén crear espais territorials on s’agreguin diferents iniciatives orientades a promoure la tecnologia 5G com una tecnologia facilitadora.

Després del dinar de networking, els assistents coneixeran algunes entitats del Parc Agrobiotech que apliquen la innovació digital amb impacte social i, juntament amb VNGInnova, es treballarà de forma participativa els fonaments del Col·laboratori Ponent.

Temps de col·laboratoris neix de la voluntat de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya d’apropar la innovació social digital a la societat i la seva quàdruple hèlix per, entre d’altres, utilitzar les noves tecnologies de forma efectiva per a la millora de la societat i per treballar en els reptes del segle XXI. Aquesta activitat compta amb la Col·laboració del Parc Agrobiotech de Lleida i la participació de la Paeria de Lleida, la Diputació de Lleida, el gòTIC Ajuntament de Tàrrega, BonÀrea-La Llavor, Grup Saltó, ACUDAM, Universitat de Lleida, Invelon Technologies, Neàpolis, i Mobile World Capital Barcelona.

Programa de la sessió

09:00 h Recepció d’assistents i cafè de networking

09:30 h Benvinguda institucional

  • Sra. Liliana Arroyo i Moliner, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya
  • Sr. Jordi Verdú, diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida
  • Sra. Carme Valls, regidora de Bon Govern i regidora de Polítiques Feministes de la Paeria de Lleida

09:45 h L’Efecte Col·laboratori. Presentació de casos locals d’èxit d’innovació social digital

  • Sr. Ramon Oromí, dinamitzador social digital i tècnic responsable del gòTIC Ajuntament de Tàrrega
  • Sra. Mònica Torné, responsable de formació de bonÀrea Agrupa
  • Sra. Jaume Saltó, fundador i CEO del Group Saltó
  • Sra. Irene Solsona, directora d’habitatges a ACUDAM
  • Sr. Carles Alsinet, director de la Càtedra Innovació Social de la UdL
  • Sr. Andreu Ibañez, responsable dels laboratoris TIC del Parc Agrobiotech

10.45 h Networking guiat amb taules temàtiques

11.45 h Desplaçament dels assistents al centre de Lleida

12:15 h Presentació prova pilot 5G: “Eix comercial AR”

13:45 h Retorn al Parc Agrobiotech

14:15 h Dinar networking

15:15 h Presentacions d’activitats del Parc Agrobiotech

  • Clúster FEMAC de maquinària i els mitjans de producció agrícola de Catalunya, amb Elisabeth Molina.
  • Urban Refuse Development, amb Josep Anton Farré Cabanillas
  • Centre d’Innovació Digital Agroalimentària i Forestal de Catalunya, amb Víctor Falguera.

15:45 h Cocreem el Col·laboratori Catalunya Ponent amb VNGInnova com a inspiració

16:30 hFi de la jornada

Sobre els casos d’èxit d’innovació que es presentaran:

🔰Cas gòTIC Ajuntament de Tàrrega Estiu Jove ’23

El gòTIC és el servei de formació i divulgació tecnològica de l’Ajuntament de Tàrrega. Des del 2001, treballa per acostar les tecnologies per a la relació, la informació i la comunicació a la ciutadania del municipi, de la comarca, i arreu de la Plana de Lleida. Impulsa l’alfabetització i la transformació digitals, a través d’experiències d’aprenentatge i experimentació tecnològica i digital, de manera gratuïta i oberta a tothom. Amb vocació de fer i proposar camins per atansar-se i transitar per les TRIC, com una oportunitat de superar les bretxes socials i millorar la qualitat de vida de les persones.

Des de fa quatre estius, s’organitza un camp de treball per millorar zones d’ús comunitari arreu de la ciutat. Enguany, hem continuat amb el projecte de recerca, descoberta i documentació d’antics comerços targarins iniciat l’estiu passat. És un projecte coliderat per Cooperativa Lleure Quàlia i l’Ajuntament de Tàrrega (Punt Jove, Museu Tàrrega Urgell, les Regidories de Promoció Econòmica i d’Urbanisme i el gòTIC Tàrrega).

🔰 Cas bonÀrea. La llavor, espai educatiu tecnològic de Guissona. 

La Llavor és un espai educatiu tecnològic creat a Guissona. És un projecte educatiu que va néixer l’any 2020, en el qual es pretén potenciar les capacitats digitals i habilitats del segle XXI relacionades amb les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) per a tot l’alumnat escolaritzat als diferents centres educatius de Guissona. Una formació que és gratuïta i universal i que s’inclou dins el cv escolar de l’alumnat.

En aquest espai s’hi potencien altres activitats relacionades amb aquest àmbit com la fira de la robòtica, activitats extraescolars, tallers de robòtica en família, formació per pal·liar l’escletxa digital, sensibilització de la dona TIC, etc. Actualment, estan expandint aquest model a altres poblacions de l’entorn més proper. Tot plegat emmarcat dins una població rural i amb molta diversitat.

🔰 Cas Grup Saltó. SOMCare, robòtica assistencial per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

Des de Group Saltó s’està treballant en un projecte per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen algun tipus de discapacitat física. El projecte s’està duent a terme amb una entitat social de Lleida i té caràcter local. Un dels objectius del projecte és la promoció de l’autonomia d’aquestes persones i millorar la seva situació personal en termes emocionals, socials i de dependència.

🔰Cas ACUDAM. Un Clic i, p@rlem? (un pas cap a l’autonomia relacional) 

La iniciativa sorgeix a partir de la proposta de l’Ajuntament de Mollerussa, que té relació amb l’empresa CISCO, de participar en una prova pilot on s’utilitza una plataforma amb una interfície senzilla creada per aquesta empresa.

Es duu a terme una col·laboració entre Acudam, Cisco i Datacom.Global per trobar l’encaix de la prova pilot dins dels objectius de l’àrea d’atenció a la persona d’ACUDAM. Com a resultat, el projecte es dur a terme durant el 2023 amb persones amb Discapacitat Intel·lectual amb dos objectius principals:  per una banda, fomentar l’autonomia relacional així com la inclusió i, per altra banda, la participació social entenent-la en el com formar part de la societat utilitzant una eina digital. El projecte pilot s’ha provat amb 9 persones usuàries d’ACUDAM, tant de la llar-residència com del domicili.

El clic és l’acció individual que la persona pot decidir fer de forma autònoma per poder comunicar-se (tenint en compte els conceptes d’autodeterminació i Atenció Centrada en la persona) amb les persones que ells triïn i amb les diferents activitats que es generaran del seu interès per millorar l’autonomia relacional i la inclusió social.

🔰Cas Càtedra Innovació Social de la UdL Som rurals, som de muntanya. SR-SdM
La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida pretén generar nou valor en l’acció social del territori a partir de la recerca i la formació, mitjançant el diàleg i la reflexió, la participació social i la transferència de coneixements.

El projecte Som Rurals, Som de Muntanya és una  oportunitat per demostrar que apropar els serveis a les persones que viuen als territoris rurals és possible si les entitats i les administracions treballen juntes. Sr-SdM connecta el tercer sector, administracions, universitats i empreses. És un espai en el que es comparteix coneixement, innovació i experiències d’altres territoris. I on les administracions, universitats i empreses s’uneixen amb l’objectiu comú de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitats. La Càtedra d’Innovació Social participant del projecte s’encarrega de poder posar en evidència la realitat i les dades actuals.

🔰Cas Laboratoris TIC Parc Agrobiotech Els LabsTIC

Els Laboratoris TIC del Parc Agrobiotech Lleida disposen de 200m2 dividits en 4 sales a on més d’un centenar d’estudiants i mentors desenvolupen projectes tecnològics i fan difusió de tecnologies, tot i fent les seves pràctiques, beques i treballs curriculars. Els Laboratoris fa 14 anys que tenen la confiança de la central de Google a California i han becat a 93 estudiants que desenvolupen projectes de programació d’alt nivell.

Organitza:

Col·laboratori Catalunya, iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT

Col·laboradors:


Parc Agrobiotech