skip to Main Content
Vols estar al dia de tot el que fem? Inscriu-te aquí
Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.
26
juliol
2023
A les 10:00h.

Temps de col·laboratoris: Impulsant la innovació social digital en l’àmbit local

Presencial
Centre de Lectura de Reus
Inscripcions

El Col·laboratori Catalunya, iniciativa de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, organitza amb Localret la jornada Temps de col·laboratoris: Impulsant la innovació social digital en l’àmbit local”, que tindrà lloc el pròxim 26 de juliol de 10 h a 13. 30 h al Centre de Lectura de Reus

La jornada neix de la voluntat de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya d’apropar la innovació social digital al territori per, entre d’altres, fomentar l’ús de les noves tecnologies de manera efectiva, millorar la gestió pública, promoure la participació ciutadana i fomentar el desenvolupament local i la col·laboració interinstitucional. Per això, la sessió també compta amb la col·laboració del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC) com a agents supramunicipals per a la digitalització dels ens locals. 

En la primera part de la sessió, es presentaran les diferents institucions que lideren la prestació de serveis digitals a Catalunya. La segona part de la jornada serà un espai per presentar l’efecte Col·laboratori i compartir casos d’èxit de projectes d’innovació social digital en el territori a escala local. Finalment, també hi haurà un espai de networking guiat, on es podrà aprofundir més en cadascun dels casos exposats i, alhora, potenciar la coneixença i les sinergies entre participants.

Programa:

9:30 h      Recepció d’assistents

10:00 h    Benvinguda institucional

  • Sra. Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya.

10:10 h    Transformació digital a Catalunya: presentació dels agents supramunicipals per a la digitalització dels ens locals

  • Sra. Núria Espuny, directora general d’Administració Digital de la Generalitat de Catalunya
  • Sra. Dolors Róo, responsable del servei d’Assistència als municipis de la Diputació de Tarragona
  • Sr.  Andreu Francisco, director general del Consorci Localret
  • Sr. Santi Gallardo, director del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC)
  • Sr. Manel Herrer, responsable de Seguretat de la Informació per a les Administracions Locals de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC)
  • Sra. Marta Martorell, directora de l’Àrea Digital Society Technologies (DST) de la Fundació i2CAT

11:00 h Pausa-esmorzar

11:20 h  L’Efecte Col·laboratori. Presentació de casos locals d’èxit d’innovació social digital 

  • Sra. Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya
  • FabLab Terres de l’Ebre, a càrrec de la Sra. Lala Escrivà, directora del Fablab TE 
  • La tecnologia 5G en comptadors d’aigua, a càrrec del Sr. Albert Pujol, tècnic informàtic i dinamitzador TIC en CC Ribera d’Ebre (CoEbreLab).
  • Creació d’un ecosistema de tecnologies digitals avançades. Anàlisi d’actuacions en la Formació Professional 2019-2023, a càrrec del Sr.Joan Carles Sambró, coordinador de l’àmbit no universitari de l’ICE-URV i professor d’FP del Departament d’Educació de l’ Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili (ICE-URV). 
  • Acompanyem a persones vulnerables davant d’un entorn digital, a càrrec de la Sra. Núria Palau, directora del Grup Esplai Blanquerna i la Sra. Romina Llambrich, dinamitzadora del Punt Òmnia Tortosa i coordinadora de l’àmbit d’Infància i Comunitat del Grup d’Esplai Blanquerna
  • Projecte VR360 Benestar emocional i sensorial per la 3a edat, a càrrec del Sr. David Gateu, agent d’innovació social i digital a VallsGenera, de l’Ajuntament de Valls. 
  • Projecte Intedu i el Clúster Àmbit, a càrrec de la Sra. Alba Méndez, project Manager en Interiors Living Lab de AMBIT Living Spaces Cluster.

12:00 Networking amb taules temàtiques amb els casos d’èxit presentats

13:30 Fi de la jornada

Sobre els casos d’èxit d’innovació social digital locals

🔰 FabLab TE
És un laboratori de fabricació digital creat des de l’administració local amb la finalitat d’apropar la tecnologia digital a la ciutadania en general per tal que qualsevol persona pugui crear, fabricar i transformar les seves idees en alguna cosa material. El Fablab de les Terres de l’Ebre forma part de la fabfoundation, la xarxa mundial de Fab Labs impulsada pel Centre de Bits i Àtoms del MIT i que actualment compta amb més de 2.000 Fab Labs arreu del món.

🔰 La tecnologia 5G en comptadors d’aigua
Projecte de telemetria (mesurament remot) amb 5G de comptadors d’aigua potable, que permet usos socials i millorar l’eficiència de la xarxa. En col·laboració amb Aigües de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Fundació i2CAT, la Fundació MWC i Telefònica.

🔰 Acompanyem a persones vulnerables davant d’un entorn digital. 
Entitat arrelada al territori impuls, dinamització i gestió per a la millora de les oportunitats al territori i explicarà projectes com i la gestió del punt Òmnia de Tortosa i Invulnerables.

Es presentaran exemples diversos que és realitzen des d’una entitat social de Terres de l’Ebre i que s’han anat desenvolupant a partir de necessitats detectades amb persones participants als projectes que porten a terme i d’oportunitats que s’han generat entre diferents agents del territori. Els exemples aniran des de la possibilitat de poder facilitar connexions a internet a famílies del programa Invulnerables a col·laboracions del Punt Òmnia amb Creu Roja o Pere Mata, la gestió de tràmits o un projecte intergeneracional amb la participació d’alumnat de centres educatius i gent gran participants al Casal Cívic i Comunitari.

🔰 Creació d’un ecosistema de tecnologies digitals avançades. Anàlisi d’actuacions en la Formació Professional 2019-2023. La necessitat d’actualització de la societat exigeix la incorporació de les tecnologies digitals avançades en els àmbits professionals i formatius. Aquesta actualització és especialment complexa i impossible d’abordar sense la col·laboració de disciplines distintes i de professionals amb perfils diferents. Parlem, doncs, del paper que juga la formació professional i de la identificació d’estratègies i accions que han fet possible la creació d’un ecosistema de tecnologies digitals avançades (5G, blockchain, ciberseguretat, intel·ligència artificial, drons i internet de les coses). Més informació aquí.

🔰 Projecte VR360 Benestar emocional i sensorial per la 3a edat.
A través de vídeos immersius 360º, ulleres de realitat virtual i estímuls físics reals, la gent gran i persones en situació de dependència poden endinsar-se i viure les sensacions de passejar per entorns naturals.

🔰 Projecte Intedu i el Clúster Ambit
La creació d’un living lab dins d’un clúster. El clúster AMBIT és l’entorn en el qual professionals i empreses de l’hàbitat comparteixen inquietuds i col·laboren en activitats i projectes. Les seves activitats ajuden les empreses a través de projectes d’intel·ligència de mercat, innovació i capacitació per al canvi. Faciliten que els professionals es coneguin i col·laborin en entorns d’aprenentatge, en  jornades i tallers. Compartiran projectes com  Interiors Living Lab  i Projecte INTEDU amb instituts i entitats de fora de l’àrea d’influència del CatSud.

Sobre la innovació social digital

La innovació social digital fa referència a  l’ús de les tecnologies digitals i les noves eines en línia per abordar problemes socials i millorar la qualitat de vida de les persones en un entorn més sostenible. Combina els principis de la innovació social, que busca solucions noves i efectives per a reptes socials, amb l’ús creatiu i estratègic de les tecnologies digitals.

La innovació social digital implica la utilització de diverses tecnologies, com aprofitar-les noves oportunitats que ofereix el desplegament del les TIC i de les Tecnologies Digitals Avançades (TDAs), com la Intel·ligència Artificial, la IoT, o el 5G, entre d’altres,  a més dels productes resultants de la recerca en High Tech com, per exemple, en biotecnologia, nano tecnologia o ciències espacials.

Així doncs la Innovació Social i digital s’ocupa d’imaginar, dissenyar, validar i construir la societat i cultura digital tenint en compte les tecnologies digitals i coordinant als agents de la quàdruple hèlix. I els laboratoris d’innovació social i digital ens proporcionen els recursos per a fer aquesta coordinació, connectar la recerca tecnològica digital amb l’impacte social, i impulsar projectes d’innovació.

Organitza:

Generalitat de Catalunya, Fundació i2CAT i Localret

Col·laboradors:


Agència de Ciberseguretat de Catalunya i Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC)