skip to Main Content
Vols estar al dia de tot el que fem? Inscriu-te aquí

Espai Cràter (Ajuntament d’Olot)

Espai Cràter és un centre de titularitat pública que treballa sota el paraigües d’una doble visió: promoure el desenvolupament econòmic a través del paisatge i transformar la societat a través del paisatge per construir un món sostenible.

Es fonamenta en el concepte de l’ecomuseologia, creat i desenvolupat pel museòleg francès Henry Riviere. Aquesta concepció considera que el territori, la comunitat i el patrimoni estan per davant la institució, la col·lecció i l’usuari del museu. L’exposició, i en definitiva, l’estructura del centre han de ser eines per construir un món millor, i no elements finalistes on tot el treball d’investigació i preservació acaba, i l’impacte social resulta mínim.

A més, es considera que els museus d’avui necessiten adoptar noves estratègies de treball, ampliar mirades i ser realment centres transformadors. És especialment rellevant fer això en un context social, mediambiental i econòmic extrem. L’escalfament global, la immigració i la crisi econòmica -que és probablement de sistema- obliguen a les institucions públiques a desenvolupar totes les eines que estiguin al seu abast per treballar per reptes i en un marc de necessitats concret.

Tipus d’entitat: Administració Pública

Activitat que desenvolupa dins del lab o entitat: Cràter Lab és un laboratori ciutadà de paisatge que permet el diàleg bidireccional entre l’administració -polítiques públiques-, la ciutadania, l’empresa, la ciència, i les entitats. Tot plegat, per millorar el territori en el qual vivim i empoderar la ciutadania en la presa de decisions. Considerem que un laboratori pot ser una molt bona eina de cohesió social i treball multidisciplinar i una alternativa a la forma de desenvolupar els projectes dins l’administració. També pot esdevenir un mecanisme més de passatemps cultural i social, per a persones que tinguin la motivació de desenvolupar algun dels seus interessos, així com per conèixer gent nova amb interessos i objectius similars.

El primer projecte del Cràter Lab és “Paisatge i Salut”, un espai de participació a l’Espai Cràter per a la co-creació, experimentació i innovació col·lectives a la comarca de la Garrotxa, que s’orienti a explorar els reptes de la comarca en relació a l’impacte del paisatge en la salut de la població.

Persona de contacte: Núria Llop, comunicació – Espai Cràter