Skip to content
Vols estar al dia de tot el que fem? Inscriu-te aquí
Col·laboratori Catalunya, Notícies

Especial #8M: La innovació social i digital de Rosina Malagrida, Sílvia Planella i Irene Rodríguez

Dia de les Dones

En el marc del Dia Internacional de les Dones, compartim el testimoni de 12 dones que han participat en activitats del Col·laboratori Catalunya. Cadascuna explica el seu projecte d’innovació social i digital, el qual lidera o n’exerceix un rol clau per al seu desenvolupament en el territori.

En aquesta primera sèrie, donem veu a Rosina Malagrida, responsable del Living Lab de Salut d’Irsicaixa; Sílvia Planella, fundadora i directora de l’Associació ENGINY-era i Irene Rodríguez, project manager del projecte NIDUS a la Fundació iSocial.


Quins són els objectius del Living Lab de Salut d’IrisCaixa?

Des del Living Lab de Salut d’IrsiCaixa donem suport a xarxes multiactor que treballen en reptes complexos i persistents de salut i que volen incrementar el seu impacte col·lectiu i, alhora, contribuir a reduir la saturació del sistema de salut. Facilitem processos participatius amb diversitat de professionals, pacients i ciutadania per explorar la complexitat dels reptes i co-dissenyar i implementar estratègies d’impacte col·laboratives i integrals. Actualment treballem amb xarxes entorn dels següents reptes: Immunoteràpies, Covid persistent, Promoció de l’alimentació saludable i sostenible des de barris (Xarxa Alison) i Promoció de la salut mental des d’escoles (Xarxa SanaMent). 

El Col·laboratori Catalunya és una iniciativa molt interessant i alineada amb la nostra missió, motiu pel qual estem explorant actualment possibilitats de col·laboració.

Hi ha cap crida a l’acció que t’agradaria donar a conèixer? 

Els reptes d’immunoteràpies i de Covid persistent es troben en fase pilot, però els de promoció de la salut ja estan més avançats, i, per tant, si treballes a una escola o organització d’un barri i tens interès en la salut mental i/o en la millora del sistema alimentari, posa’t en contacte amb nosaltres!

Clica aquí per a més informació!


Quins són els objectius de l’associació ENINGY-era?

ENGINY-era és una entitat social sense ànim de lucre que té com a objectius: la promoció de la igualtat i la coeducació, i el foment i divulgació de les disciplines STEAM: Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques trencant amb els estereotips de gènere i altres discriminacions. Ho fem a través de tallers, programes educatius, extraescolars socials, xerrades, formacions i altres activitats que oferim de forma gratuïta per poder arribar a tothom. El fet de participar en el Col·laboratori Catalunya ens ha permès conèixer altres entitats i agents amb qui fer col·laboracions i sinergies. 

Un altre projecte en el qual també estem treballant és Vesteix-Tech, que vol aconseguir que persones del món del sector tèxtil puguin aprendre com incorporar la tecnologia en les seves creacions i també que, persones que tinguin interès en la tecnologia, descobreixin un altra possible aplicació real.

Hi ha cap crida a l’acció que t’agradaria donar a conèixer?

Tenim molts projectes socials que necessiten de finançament per poder-los portar a terme i que arribin gratuïtament a infants, adolescents i joves. Necessitem empreses i entitats que ens donin suport per aconseguir fomentar el talent des de la infància sense estereotips ni altres limitacions. El seu impacte seria directe per assegurar tenir el talent que actualment tant els costa trobar i ser tenir més eficiència amb equips diversos i heterogenis.

Clica aquí per a més informació!


Quin són els objectius del projecte NIDUS impulsat per Fundació iSocial?

NIDUS és una plataforma digital, accessible des de mòbils i des d’ordinadors, que ofereix a

les persones sense llar un paquet d’eines tecnològiques que els faciliten la millora de les seves condicions de vida i del seu procés de reinserció a la societat: una “caixa forta digital” que els permet guardar la seva documentació al núvol; un sistema de xat per poder comunicar-se fàcilment amb els professionals socials que els ofereixen seguiment i acompanyament; un botó d’alarma per poder demanar ajuda en una situació de gravetat; un mapa de punts d’interès, serveis i recursos que poden donar resposta a les seves necessitats; i un sistema de notificacions per rebre avisos de les entitats socials i els serveis municipals que els donen suport.

Els objectius específics són 

  • Empoderar les persones sense llar o amb una alta vulnerabilitat social per mitjà de la seva capacitació i inclusió digital. 
  • Oferir una eina preventiva a les persones sense llar o amb una alta vulnerabilitat social que contribueixi a resoldre les seves necessitats bàsiques relacionades amb la documentació, la seguretat i l’accés administratiu a recursos i serveis, i a evitar les situacions d’angoixa i de trastorn mental que sovint pateixen a causa de la pèrdua de documentació. 
  • Millorar l’eficiència dels serveis socials públics i d’entitats socials en l’atenció a les persones sense llar i en les gestions administratives relacionades amb la seva reinserció a la societat.

Hi ha cap crida a l’acció que t’agradaria donar a conèixer? 

En aquest punt és important donar a conèixer el projecte i fer-ne difusió entre els professionals del sector i organitzacions que treballin amb aquest col·lectiu.

Clica aquí per a més informació! 

Vols estar al dia de les novetats del Col·laboratori Catalunya?
Segueix-nos!