Conversem amb Susana Prado, una de les ponents participants del cicle DonaTIC per conèixer el seu camí professional i la seva visió sobre el sector tecnològic, especialment pel que fa a la presència de la dona en aquest àmbit. Prado, enginyera informàtica de formació i professora a la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha tingut una trajectòria professional exemplar, ocupant posicions de lideratge, com el de directora general d’Inetum Catalunya.
Guardonada amb el Premi Dona TIC 2019 en la categoria Professional, i recent guanyadora del Premi Salvà Campillo 2024 atorgat pel Col·legi d’Enginyers, per la contribució a la divulgació de l’electrònica i les tecnologies de la comunicació, Prado s’ha convertit en un referent per a les joves que aspiren a una carrera en CTEM. En aquesta entrevista, aprofundirem en la seva visió sobre els reptes i les oportunitats per a les dones en el sector, així com les fites que ha aconseguit i els obstacles que ha superat per arribar on es troba avui dia.
Com ha estat el seu camí professional fins arribar a ocupar la direcció general d’Inetum Catalunya?
Vaig començar a Inetum Catalunya fa 25 anys com a tècnica, i amb el temps vaig fer el salt a l’àmbit comercial, treballant en diversos sectors fins arribar a ocupar la Direcció General d’Inetum a Catalunya. Aquesta evolució des de la base m’ha permès entendre perfectament les dificultats de cada rol i persona dins de l’empresa, així com liderar des del coneixement i l’empatia. Crec que és fonamental conèixer bé els processos i les persones per poder oferir un lideratge que sigui proper i comprensiu.
Quins reptes ha hagut de superar com a dona en l’àmbit TIC?
Moltíssims! La maternitat va ser un repte meravellós perquè em va convertir en millor professional i persona, però encara marca molt el teu ritme evolutiu. Un altre repte és la solitud en l’àmbit directiu. El sector TIC continua essent molt masculí i el de la direcció encara ho és més. Moltes vegades ets la única dona en una sala, però això no ha de representar cap problema ni inseguretat.
Què et va inspirar a formar part del sector tecnològic, i quins aspectes d’aquest camp et continuen motivant a dia d’avui?
Des de ben petita, tenia clar que volia estudiar informàtica. La capacitat de resoldre problemes amb enginy a través de la programació em va semblar apassionant, i vaig veure clarament que això transformaria el món. Així que, sense cap dubte, volia formar part d’aquest canvi. La motivació continua viva avui dia. Sempre s’aprèn, i cada nova tecnologia que emergeix, aplicada de forma positiva, impacta en el nostre entorn i ens facilita la vida.
Com valores la situació actual de les dones en l’àmbit TIC i, segons la teva experiència, quines accions creus que caldria implementar per fomentar la seva presència?
La presència actual de la dona en aquest àmbit és encara reduïda. Va millorant a mesura que passen els anys, però encara està molt lluny de la igualtat. I es important que ho canviem per dos motius fonamentals: el primer és la necessitat de talent digital. No podem obviar la meitat de la població que perdem si no tenen vocacions tecnològiques; i el segon és la falta de diversitat en la conceptualització i construcció de les solucions digitals, que necessiten incorporar una visió femenina per tal de tenir en compte les seves realitats.
Quines són les principals barreres que continuen limitant la participació de les dones en el sector tecnològic, i com creus que es podrien superar?
Crec que les principals barreres són els estereotips que hi ha al voltant de la tecnologia i les professions digitals, la idea que les enginyeries són molt complexes i la manca de referents. Per aconseguir un canvi, hauríem d’anar a les escoles i formar les nenes des de petites, destacant el seu valor i evitant creences limitants que les fan pensar que no poden participar en el sector tecnològic perquè ho veuen com a difícil, avorrit o poc motivador. Cal portar-hi referents femenins i explicar el valor de la tecnologia com a eina de transformació social i econòmica, perquè vegin l’impacte positiu que pot tenir. Estic segura que així voldran
Quina importància tenen les xarxes de suport i mentoria per a les dones que treballen en el sector TIC, i com creus que es poden potenciar?
Les xarxes de suport i les mentories son importantíssimes. que el sector tecnològic encara està molt masculinitzat, és essencial que les nenes creguin fermament en elles mateixes, en les seves idees i en la seva autenticitat, i que defensin les seves idees. Amb altres dones referents al costat, compartint experiències i coneixement, s’empoderen, superen les creences limitants, i augmenten la seva confiança en elles mateixes i en la seva visió. Així, es transformen i es converteixen en referents per a altres noies i dones. Aquest efecte cadena és clau per accelerar la presència femenina al sector.
Quin consell donaries a les joves que volen començar el seu recorregut en l’àmbit de les TIC?
Confia i creu en tu mateixa. No tinguis por d’aprendre, de demanar el que vols ni de lluitar per aconseguir-ho. Amb esforç, compromís i empatia, ajuda els altres i sigues un referent per a traccionar altres dones que t’envolten. Sovint no som conscients del que sabem ni del valor que té. Les petites accions que fem poden tenir un gran impacte. Siguem valentes, donem un pas endavant i atrevim-nos a liderar. Només quan lideres pots prendre decisions que canviïn les regles del joc i transformin.
Ens comparteixes un referent femení que t’inspiri?
Hi ha moltes dones inspiradores, però si he d’escollir-ne una que em va impactar quan vaig llegir la seva història és Rosa Parks.