Skip to content
DonaTIC

Núria Pascual: “La innovació només té sentit si pot millorar la qualitat de vida de les persones, però per aconseguir-ho, cal un coneixement profund de la situació de les persones que volem impactar”

En el marc del cicle DonaTIC, conversem amb Núria Pascual Ferrer, product manager a Group Saltó, una empresa dedicada a la innovació tecnològica i a l’impacte social. Pascual és una de les participants del Cicle DonaTIC al Pirineu, per potenciar les vocacions CTEM a les joves i visibilitzar referents femenins en l’àmbit TIC. En aquesta entrevista, explorarem la seva visió sobre el paper de la dona en el sector tecnològic, les seves fites i els reptes que ha superat per arribar on és avui dia.

Com va ser el teu primer contacte professional en l’àmbit de la innovació i la tecnologia?
La meva vinculació amb la tecnologia en el camp social es va iniciar a l’etapa en què vaig treballar en una fundació de persones amb discapacitat. Allà vaig descobrir els beneficis que la tecnologia pot aportar, tant a les persones ateses com a les professionals i familiars que les atenen, i també la gran necessitat de renovar el sector i aportar solucions innovadores per millorar l’eficiència i l’atenció a les persones.

Ara, com a product manager, guio el desenvolupament de les nostres solucions, prioritzant les necessitats de les persones usuàries i gestiono els projectes actius mantenint un contacte molt proper amb els nostres clients per assegurar una bona adopció de la tecnologia.

Com creus que les empreses poden equilibrar la recerca de l’impacte social amb la innovació tecnològica?

Creant sinergies entre el món social i les empreses tecnològiques. En el meu cas, el
meu recorregut en entitats socials m’ha portat a treballar en una empresa tecnològica que creu en la importància de posar la tecnologia al servei de les persones.

La innovació només té sentit si pot millorar la qualitat de vida de les persones, però per aconseguir-ho, cal un coneixement profund de la situació de les persones que volem impactar.

Incorporar persones del món social a l’equip, crear aliances amb fundacions o organitzacions, desenvolupar projectes pilot o dur a terme entrevistes amb els agents implicats, són algunes accions que considero vitals per a l’èxit de la innovació tecnològica.

Com valores la situació actual de les dones en l’àmbit TIC?
Crec que hi ha molt talent, però encara no hi ha prou representativitat en el sector. Les wstadístiques mostren que pocs càrrecs directius del sector estan ocupats per dones i per això necessitem fer un esforç per atraure el talent femení.

Quines eines o estratègies poden utilitzar les dones professionals per avançar en la seva carrera dins d’un sector altament competitiu com és el tecnològic?
S’han de sentir apoderades i valorades. Han de saber que són igual de vàlides que els homes. Aquest apoderament ha de sortir des de dins d’una mateixa, però ha de ser recolzat per l’entorn laboral.

Des de la teva experiència en la jornada a La Seu d’Urgell del Cicle DonaTIC, de quina manera les empreses poden col·laborar amb els centres educatius per despertar l’interès de les joves en la tecnologia des de petites?
Crec que el que haurien de fer és organitzar més jornades com aquesta, en la qual diferents professionals els puguin mostrar quines eines es van desenvolupant per motivar-les i incentivar-les a formar part d’aquest sector d’innovació.

Quina resposta has observat en l’alumnat?
Els ha interessat saber si el dispositiu robòtic que els he mostrat es podria instal·lar a domicilis particulars. Alguns han fet preguntes interessant-se pel funcionament, la distribució, o el cost. Creuen que aquestes eines seran necessàries per poder prestar l’atenció de qualitat que les persones es mereixen i que pot ser una eina que facilitarà als professionals el desenvolupament de la seva feina.

Quin consell donaries a les joves que volen començar el seu recorregut en l’àmbit de
les TIC?

Que no dubtin en estudiar allò que els agrada. És molt important poder desenvolupar la trajectòria professional en el camp que a tu t’agrada i on creus que pots donar el millor de tu mateix.

Ens comparteixes un referent femení que t’inspiri?
Marie Curie, una gran inspiració pel seu impacte en el món científic i també per la seva resiliència i perseverància.

Vols estar al dia de les novetats del Col·laboratori Catalunya?
Segueix-nos!