skip to Main Content
Vols estar al dia de tot el que fem? Inscriu-te aquí
CatSud, Notícies

Polítiques Digitals impulsa el Col·laboratori CatSud per innovar de forma col·laborativa des del territori

Hi participen administracions locals, universitats, centres de recerca, laboratoris d’innovació i empreses de la Catalunya Sud

Autor: Col·laboratori CatSud

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest matí el projecte pilot del Col·laboratori CatSud, el primer laboratori de laboratoris d’innovació social i digital a Catalunya.

El Col·laboratori CatSud és el primer laboratori de laboratoris d’innovació social i digital a Catalunya, que crea una xarxa de col·laboració per innovar amb una perspectiva territorial

Es tracta d’un projecte impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i la Fundació i2Cat, amb la participació dels diferents labs de la Catalunya Sud, les administracions publiques locals, les universitats i centres de recerca i el teixit empresarial de la zona, per donar resposta als reptes del territori i innovar conjuntament.

El Col·laboratori CatSud és una xarxa de col·laboració entre administracions, universitats, empreses, ciutadania, i centres de recerca. Una xarxa que està vinculada a un territori i aprofita els actius i coneixements dels diversos actors per innovar conjuntament i resoldre els reptes que es plantegen en aquest territori. És un laboratori de laboratoris perquè parteix dels labs o espais d’experimentació existents, des dels quals es connecta tota una xarxa d’institucions i actors clau del territori.

“L’objectiu és fer innovació i proposar iniciatives des del territori, amb el territori, i per al territori”, ha assegurat el conseller Jordi Puigneró. “Catalunya ha de ser un gran laboratori d’innovació i un país digital. Hem d’incloure el territori en l’esquema de la innovació”.

Projecte pilot amb voluntat d’estendre’s per tot el territori

En el marc de la iniciativa dels Laboratoris de Ciutadania Digital, la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya es va posar com a objectiu fer un pilot a Catalunya, per desplegar el funcionament real d’un col·laboratori i provar aquest concepte al territori català.

Això ha estat possible gràcies a la col·laboració amb la Fundació i2cat i l’impuls de les institucions de Cat Sud: la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona, els ajuntaments de Tarragona, Reus i Amposta, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el clúster CENFIM, l’Associació Reus Ciutat Sàvia i els diversos labs del territori. 

Un cop posat en marxa el Col·laboratori CatSud, es preveu identificar altres territoris on desplegar el mateix model d’interconnexió de laboratoris d’innovació i estendre aquest projecte a tot Catalunya.

Primer Màster d’Innovació Social Digital

D’altra banda, durant la presentació del Col·laboratori Cat Sud, també s’ha anunciat la posada en marxa del primer Màster d’Innovació Social Digital que es començarà a impartir el proper curs 2020-2021. Ha estat dissenyat per i2Cat amb una vocació professional, interuniversitària i aglutinadora de persones i entitats actives en el món de la innovació social i digital.

El professorat està format íntegrament per professionals en actiu en el món de la innovació social i digital, molts d’ells pertanyents a labs de CatSud i diferents universitats catalanes. La Universitat de Barcelona serà la primera que l’impartirà oficialment a partir d’octubre. I s’està treballant amb altres universitats com la URV i la UAB per incorporar-lo properament a la seva oferta formativa.

Vols estar al dia de les novetats del Col·laboratori Catalunya?
Segueix-nos!