En el marc del projecte Col·laboratori Catalunya, el Col·laboratori CatSud ha impulsat la primera edició de la Makeathon Terres de l’Ebre, una competició d’innovació oberta a la ciutadania amb l’objectiu que creadors dedicats a activitats de fabricació tecnològica, robòtica, impressió 3D, fusteria o metal·lúrgica puguin aportar solucions al sector de l’hàbitat i, alhora, promoure un canvi significatiu en l’entorn que els envolta.
La iniciativa ha comptat amb la participació de 8 equips formats per 3 persones cadascun que, al llarg del procés de la Makeathon, provaran de donar resposta als dos reptes plantejats pels clústers de l’equipament de la llar, el CENFIM, i l’HÀBITAT Clúster Barcelona.
El tret de sortida de la Makeathon va ser el dijous 8 de juliol en una jornada en línia dirigida als “Makers del FABLAB”, és a dir, la ciutadania innovadora de les Terres de l’Ebre, i en la qual hi van participar el regidor d’Economia Social i Innovació i Turisme i Promoció Exterior d’Amposta, Pep Simó, i la directora de FABLAB TE, Lala Escrivà. En aquesta primera fase, els participants van realitzar una dinàmica basada en design thinking per treballar el procés d’ideació de propostes a partir de la detecció de necessitats i problemàtiques i el plantejament d’idees disruptives per solucionar-les.
El director de Interiors Living Lab, Jaisiel Madrid, ha valorat molt positivament la Makeathon, exposant que “iniciatives com aquesta permeten activar la innovació social i digital al territori aprofitant el valor innovador que disposa les Terres de l’Ebre”. Per la seva part, la directora de FABLAB TE, Lala Escrivà, ha anunciat que “amb la primera Makeathon es vol aconseguir un model exemplar per a altres comunitats, organitzacions o administracions”. En aquest sentit, Escrivà ha remarcat la importància de la capacitat ciutadana a l’hora d’innovar per aportar solucions als reptes i, des de petita escala, poder canviar el món.
Actualment, els equips disposen d’una setmana per dissenyar, desenvolupar el prototip i preparar la seva presentació. El dijous 15 de juliol tindrà lloc la tercera fase de la Makeathon en un acte presencial al Museu de les Terres de l’Ebre. Els equips presentaran els seus prototips al jurat, format per representants del CENFIM, l’Hàbitat Clúster Barcelona, Eurecat i l’Associació FABLAB Terres de l’Ebre.
Els equips guanyadors de la Makeathon tindran l’oportunitat de testejar el seu prototip fins a assolir la seva funcionalitat global. Els clústers podran assessorar en la definició del model de negoci del prototip, així com la seva possible explotació. Pel que fa a la resta de participants, tindran accés als serveis del FABLAB TE durant sis mesos.
Activar la ciutadania innovadora
El Col·laboratori CatSud és una iniciativa emmarcada en el projecte Col·laboratori Catalunya, impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i l’area de Digital Social Technology de la Fundació i2CAT.
Amb iniciatives com lal Makeathon, el Col·laboratori CatSud vol aconseguir el desplegament d’un model d’innovació social i digital per convertir la Catalunya Sud en una regió de coneixement.