Skip to content
Vols estar al dia de tot el que fem? Inscriu-te aquí
Notícies

El Col·laboratori Catalunya fa balanç de la seva activitat en una jornada que reuneix els agents innovadors del territori

Una vuitantena d’assistents han participat en una dinàmica cooperativa per co-crear el projecte d’innovació social i digital

El Col·laboratori Catalunya, un projecte en construcció impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i la Fundació i2CAT, ha reunit per primera vegada entitats, agents innovadors i administracions públiques locals del país amb l’objectiu d’obrir els sistemes d’innovació a la ciutadania des dels territoris.

En una jornada en línia, celebrada aquest dimarts, s’ha presentat l’estat actual del projecte i s’ha realitzat una dinàmica virtual, en la qual una vuitantena d’assistents han treballat per a la co-creació de la iniciativa utilitzant metodologies digitals en xarxa. Per primera vegada, els diferents col·laboratoris iniciats, el CatSud, el CatCentral i el CatNord, han pogut presentar  el seu balanç, així com els projectes que actualment treballen, les experiències viscudes, cadascun des de la seva fase de creació, les oportunitats trobades així com les dificultats i les expectatives de futur.

La directora general de Societat Digital, Joana Barbany, ha inaugurat la jornada remarcant l’essència cooperativa dels col·laboratoris, capaços de contribuir a que Catalunya esdevingui “un país de creadors digitals, que lluiti per l’erradicació de la bretxa digital i sigui un territori digitalment avançat i socialment inclusiu”. Seguidament, el Doctor en Tecnoantropologia i director de l’àrea de Digital Social Technologies d’i2CAT. Artur Serra, ha fer un repàs històric i conceptual del projecte, destacant el seu objectiu global de “contribuir a que Catalunya sigui el primer país lab de labs, és a dir, pioner en la creació d’un sistema universal d’innovació a partir dels processos d’innovació social i digital del conjunt de la seva ciutadania”.

El coordinador del projecte a la Generalitat, Ignasi Bonet, ha conduit la jornada, que també ha comptat amb la presentació de diferents iniciatives que estan impactant en la transformació del territori català. En format de presentació pechakucha, la coordinadora del HUBB30, Júlia Palma, ha presentat el hub d’innovació com una eina que, mitjançant la interacció i la col·laboració, és capaç de donar resposta als reptes de l’àrea B30, especialment en el teixit empresarial. El cap del servei d’Inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat de Catalunya, Ricard Faura, ha exposat les diferents iniciatives sobre innovació social i digital que tenen lloc des de fa 20 anys amb projectes com el programa Ciutats Digitals, les xarxes CatLabs i Punt TIC o l’SparkLab, entre d’altres. El director de Recerca i Innovació de la Fundació Universitària del Bages, Xavier Gironès, ha parlat sobre els ecosistemes i projectes d’innovació que tenen lloc a la comarca del Bages i que s’impulsen des de les entitats de la quàdruple hèlix de forma conjunta  per donar resposta als reptes sociosanitaris de la regió. La tècnica del projecte PECT Bcn Smart Rural, de l’ARCA, Cèlia Clotes, ha presentat la metodologia LEADER, un sistema que implica els actors locals en el disseny i implementació d’estratègies de desenvolupament i presa de decisions pel desenvolupament de les zones rurals i pesqueres europees. Finalment, el president de l’ENOLL, Fernando Vilariño, ha presentat l’entitat i els seus grups de treball orientats a diferents àmbits d’actuació

Co-creant eines d’innovació social i digital des de l’àmbit territorial

La jornada Col·laboratori Catalunya Estiu Obert ha comptat amb diferents dinàmiques virtuals i participatives que han convidat als assistents a treballar de forma col·laborativa. L’activitat del matí ha proposat els participants a reflexionar sobre la definició de laboratori des del punt de vista de cada agent de la quàdruple hèlix, és a dir, des de la ciutadania, l’administració pública, el coneixement i l’empresa. 

A la tarda, i en grups reduïts, els assistents han treballat en la identificació de bones pràctiques, oportunitats, reptes, objectius i fases de creixement de sectors clau del territori, com són el sociosanitari, el disseny i la indústria, la cultura i el turisme o l’educació i el talent.

Catalunya, un país lab de labs

Majoritàriament, la innovació de base territorial de Catalunya es troba fragmentada, ja que no compta amb les condicions o infraestructures necessàries per desenvolupar-se de forma cooperativa i conjunta. En aquest sentit, el projecte Col·laboratori Catalunya fomenta la innovació social i digital a escala local i promou la creació d’estructures d’innovació col·laborativa i digital en diferents àrees territorials del país. Aquestes noves estructures serveixen per connectar i coordinar persones i entitats del territori de la quàdruple hèlix, és a dir, la que es conforma a partir de la unió entre ciutadania, empreses, administracions públiques i universitat i centres de recerca.

El Col·laboratori Catalunya és un instrument de suport a una transició digital i socialment inclusiva al país per facilitar l’impacte de la recerca en forma d’innovació i accelerar la transformació digital de Catalunya.

Vols estar al dia de les novetats del Col·laboratori Catalunya?
Segueix-nos!