skip to Main Content
Vols estar al dia de tot el que fem? Inscriu-te aquí
CatCentral, Col·laboratori Catalunya

Vic esdevé punt de trobada de  la innovació social digital local amb la jornada organitzada pel Col·laboratori Catalunya

La jornada ‘Temps de col·laboratoris’, que va reunir una setantena d’assistents, va promoure l’intercanvi d’experiències, la formació i la connexió entre agents del territori

L’Edifici El Sucre de Vic va acollir prop d’un setantena d’assistents el dijous 19 d’octubre a la jornada “Temps de col·laboratoris: Impulsant la innovació social digital en l’àmbit local, organitzada pel Col·laboratori Catalunya, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT. Durant l’acte es van compartir experiències d’èxit entre ciutadans i institucions amb l’objectiu de promoure el potencial del treball col·laboratiu en el desplegament de projectes digitals i socialment inclusius.

La jornada sorgeix de la voluntat de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya d’apropar la innovació social digital a la ciutadania perquè pugui comptar amb eines efectives per desenvolupar-se en nous entorns cada cop més digitals. En aquest sentit, la directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Liliana Arroyo Moliner, va encoratjar els assistents durant la benvinguda institucional a aprofitar la sessió per inspirar-se a través dels projectes i les persones presents a l’edifici El Sucre de Vic, “generant així confluències i sintonies entre ciutadans, administracions públiques, centres de recerca i empreses”. Seguidament, el director adjunt de la Fundació i2CAT, Artur Serra, va exposar la importància de la innovació social digital com una eina clau per permetre que la xarxa d’Internet arribi a tothom. “No només necessitem digitalitzar la societat actual, sinó crear una nova societat més digitalitzada”, va afegir Serra.

Els assistents van poder conèixer projectes d’èxit d’innovació social digital que exemplifiquen l’efecte col·laboratori i, alhora, corroboren que l’ús  correcte de la  tecnologia suposa l’element clau per treballar en polítiques més justes, equitatives i inclusives. La professora de la UVic i Doctora en Innovació i Intervenció educativa, Mar Beneyto, va presentar el Laboratori d’Innovació Social Digital de la universitat, que aposta per la transformació digital a través de la participació social; l’alcaldessa de Sant Martí de Sesgueioles, Marina Graells, va compartir el cas d’èxit desenvolupat al municipi que consisteix a oferir un servei de transport flexible capaç d’adaptar-se a les necessitats de la ciutadania; i des de l’àrea d’Innovació de l’Hospital Fundació Olot, Neus Domènech va explicar com treballen amb la robòtica de l’empresa Yasyt Robotics per facilitar el servei d’assistència domiciliària per a la gent gran. Per la seva banda, el director del FarmLab Rupit, Marc Vives, va donar a conèixer aquest laboratori d’innovació rural que ofereix experiències immersives i educatives per millorar la consciència social i mediambiental; el tècnic de l’Àuria Fundació, Jordi Belmonte, va compartir la seva aposta per crear recursos de videojocs accessibles, en català i oberts a tothom i, finalment, la CEO i cofundadora de Burzon Comenge, Ester Comenge, va explicar la necessitat de buscar noves formes d’explicar la història, l’art i la cultura, connectant el coneixement i l’experiència dels productors.

Després de les presentacions d’aquestes iniciatives, es va organitzar una dinàmica guiada entre ponents i assistents per donar a conèixer amb major profunditat els diferents projectes i identificar els seus reptes, metodologies i claus de l’èxit, així com fomentar els vincles i possibles sinergies entre diferents agents i projectes del territori.

Impulsar la innovació que situï la ciutadania al centre

La capacitació digital és fonamental per comptar amb la tecnologia com a eina i, per aquest motiu, es van oferir dues formacions: una d’introducció a les tecnologies digitals avançades, els seus usos i aplicacions, i una altra sobre els fonaments i avantatges de la innovació social i digital per millorar la vida de les persones. 

Finalment, la jornada va acabar amb dues visites a diferents equipaments de Vic que destaquen per la seva innovació i disrupció ciutadana. D’una banda, el MediaLab de la Biblioteca Pilarín Bayés, on els assistents van conèixer els laboratoris ciutadans impulsats per l’Osona Lab City; la comunitat Osona Makers, establerta a l’Altell Maker de Can Pau Raba, i el Centre d’Arts Contemporànies que actualment mostren l’exposició “IA: això no és art”.

Aquesta jornada es va celebrar amb la col·laboració de les Àrees Digitals i el Laboratori d’Innovació Local, també iniciatives promogudes per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, la Universitat de Vic i l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement i l’Osona Lab City.

Vols estar al dia de les novetats del Col·laboratori Catalunya?
Segueix-nos!